"Debrecen Zöld Éke…"

debrecen zold eke gyurgyalagA "Debrecen Zöld Éke..." című könyvünk 2017. júniusban jelenik meg!

Ajánlás

Ez a könyv a Debreceni Nagyerdőért Egyesület első kiadványa. Létrejötte annak az irodalmi pályázatnak köszönhető, amelyet az egyesület 2016. tavaszán fiatalok számára hirdetett meg; írják le versben vagy prózában a Nagyerdőhöz kapcsolódó élményeiket, benyomásaikat. A pályázat célja egyrészt korunk jórészt virtuális valóságban élő gyermekei figyelmének felhívása a természet szépségeire, az élő környezet védelmének fontosságára, másrészt legalább azokkal, akik reagáltak a felhívásunkra, megízleltetni az alkotás, az írás örömét. A pályázat szervezésének és lebonyolításának során született meg a könyv megjelentetésének ötlete.

Debrecen zöld éke – ezt a találó elnevezést az egyik középiskolás pályázó, Irinyi Dóra fogalmazta meg. Valóban dísze ez a kisvárosnyi nagyságú zöld terület a maga parkosított és természetes részeivel, a benne található szórakoztató, oktatási és gyógyító intézményekkel, gazdag madár- állat- rovar- és növényvilágával. Erről az élővilágról igyekszik keresztmetszetet adni a könyv – nem tudományos igénnyel, és nem is a teljességre törekedve, de a megismertetés szándékával.

Alapvetően képeskönyv ez – hét kitűnő természetfotós, Ádám Korinna, Barta Gábor, Barta Georgina Kata, Konyhás István, Májinka András, Dr. Papp László és Veres Hajnalka fotóival. A természetfotózás rendkívüli kitartást és türelmet igényel. Rekkenő hőségben, fagyban, szélben töltik terepen szabad idejük jelentős részét, hogy lássák, és láttassák a minket körülvevő csodálatos világot. Jóvoltukból a természetet egy más aspektusból ismerhető meg; a fotók nem képesek visszaadni a hangokat, a mozgást, de a fényképezőgép teleobjektívjének segítségével szabad szemmel nem látható részletek, ritkán látható jelenségek, események mutatkoznak meg.

A szemet gyönyörködtető képeken túl ismeretterjesztő is ez a könyv – ha nem elsősorban az – azonban nem a szokásos módon. Így megismerve a madarak, állatok életmódját, igényeit az Olvasó remélhetőleg még inkább elköteleződik a természet védelme, szeretete iránt.

Köszönet Marincsák Ibolyának, a Debreceni Nagyerdőért Egyesület elnökének. Az ő áldozatos, mindenre kiterjedő szervező munkája nélkül ez a kiadvány nem jöhetett volna létre.

A könyvet elsősorban a fiatalabb generációnak ajánlom, de hiszem, hogy az idősebb olvasók is haszonnal fogják forgatni.

Dancsházi B. László"

debrecen zold eke barna csengettyugomba1