Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Programok

AZ EGYESÜLETÜNK CÉLJA

web banner05

"Körülöttem minden Angliára emlékeztetett, olyannyira, hogy szinte Angliába képzeltem magamat?" - írta 1815-ben az angol Richard Bright a martonvásári Brunszvik kastélyról.
Kirándulásunk fókuszában a kastély megtekintése lesz, számos egyéb látnivalókkal: Beethoven Emlékmúzeum, Agroverzum, Brunszvik-kert, Óvodamúzeum. Június 25-én szombaton reggel 6:00-kor indulunk a szokásos Tesco parkolóból, visszaérkezés 21:00 körül.
Brunszvik Antal, Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogótikus stílusú átépítéskor alakult ki. Az egyemeletes épület szabálytalan alaprajza, csúcsíves, nagy ablakai, a karcsú tornyok, támpillérek, fiatornyok, pártázatok együttese igazi romantikus hangulatot teremt.
Brunszvik Antal majd fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett itt, a kastély köré pedig valódi földi paradicsomot varázsolt. A park fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrány fenyő, a juhar és a platán. A hársak közé amerikai szivarfát, balkáni vadgesztenyét ültettek. A park közepét kis tó foglalja el, benne sziget hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.
Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik-családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. Barátsága jeléül több darabját - köztük az Appassionata-szonátát - a család tagjainak ajánlotta. A park varázsa és a felcsendülő muzsika népszerűsége ma is töretlen. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.

Az egykori főúri rezidencia ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont.
Ebéd után ellátogatunk a Velencei-tóhoz, Gárdonyba. Lehet választani a fürdőzés, és a városi séta között.
Tartalmas nyári napra készülünk.
Részvételi díj: 15.000 Ft/fő (légkondicionált kényelmes buszon történő utazás, belépők és parkolás díjait tartalmazza) Az ebéd fakultatív a helyi Macskafogadó étteremben.
A program változtatási jogát fenntartjuk