"Debrecen Zöld Éke…"

debrecen zold eke gyurgyalagA "Debrecen Zöld Éke..." című könyvünk 2017. júniusban jelenik meg!

Ajánlás

Ez a könyv a Debreceni Nagyerdőért Egyesület első kiadványa. Létrejötte annak az irodalmi pályázatnak köszönhető, amelyet az egyesület 2016. tavaszán fiatalok számára hirdetett meg; írják le versben vagy prózában a Nagyerdőhöz kapcsolódó élményeiket, benyomásaikat. A pályázat célja egyrészt korunk jórészt virtuális valóságban élő gyermekei figyelmének felhívása a természet szépségeire, az élő környezet védelmének fontosságára, másrészt legalább azokkal, akik reagáltak a felhívásunkra, megízleltetni az alkotás, az írás örömét. A pályázat szervezésének és lebonyolításának során született meg a könyv megjelentetésének ötlete.

Debrecen zöld éke – ezt a találó elnevezést az egyik középiskolás pályázó, Irinyi Dóra fogalmazta meg. Valóban dísze ez a kisvárosnyi nagyságú zöld terület a maga parkosított és természetes részeivel, a benne található szórakoztató, oktatási és gyógyító intézményekkel, gazdag madár- állat- rovar- és növényvilágával. Erről az élővilágról igyekszik keresztmetszetet adni a könyv – nem tudományos igénnyel, és nem is a teljességre törekedve, de a megismertetés szándékával.

Alapvetően képeskönyv ez – hét kitűnő természetfotós, Ádám Korinna, Barta Gábor, Barta Georgina Kata, Konyhás István, Májinka András, Dr. Papp László és Veres Hajnalka fotóival. A természetfotózás rendkívüli kitartást és türelmet igényel. Rekkenő hőségben, fagyban, szélben töltik terepen szabad idejük jelentős részét, hogy lássák, és láttassák a minket körülvevő csodálatos világot. Jóvoltukból a természetet egy más aspektusból ismerhető meg; a fotók nem képesek visszaadni a hangokat, a mozgást, de a fényképezőgép teleobjektívjének segítségével szabad szemmel nem látható részletek, ritkán látható jelenségek, események mutatkoznak meg.

A szemet gyönyörködtető képeken túl ismeretterjesztő is ez a könyv – ha nem elsősorban az – azonban nem a szokásos módon. Így megismerve a madarak, állatok életmódját, igényeit az Olvasó remélhetőleg még inkább elköteleződik a természet védelme, szeretete iránt.

Köszönet Marincsák Ibolyának, a Debreceni Nagyerdőért Egyesület elnökének. Az ő áldozatos, mindenre kiterjedő szervező munkája nélkül ez a kiadvány nem jöhetett volna létre.

A könyvet elsősorban a fiatalabb generációnak ajánlom, de hiszem, hogy az idősebb olvasók is haszonnal fogják forgatni.

Dancsházi B. László"

debrecen zold eke barna csengettyugomba1

debrecen zold eke bubosbanka1

debrecen zold eke csikos kecskerago1

 

Közérdekű felhívása, bejelentése, esetleg ötletei vannak a debreceni Nagyerdővel kapcsolatban? Keressen minket! Kapcsolatfelvétel