BUDAPESTI KULTÚRSÉTA 2 "Zsidónegyed"

  1. február 20-án vasárnap a "Zsidónegyed" volt a témája, a minden hónapban egyszer megszervezett kultúrsétánknak.

A XVIII. és XIX. század fordulóján, a Dunai átkelőhöz vezető út mentén, Budapest VII. kerületében alakult ki a régi pesti zsidónegyed, melynek központja akkor a Király utca volt. Ez a terület a főváros egyik legrégebbi, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrésze, egyben egyetlen tradicionális zsidó-kereskedő negyede, mely minden tekintetben különbözik Budapest más városrészeitől, sőt, Európa nagyvárosainak zsidónegyedei között is sajátos, egyedülálló pozíciót tölt be.

Itt találhatóak a mai napig a magyarországi zsidó hitélet legfontosabb intézményei, zsinagógái, kulturális és adminisztratív épületei: a Magyar Zsidó Múzeum, a Mártírok Temetője, a Raoul Wallenberg emlékkert, valamint a magyarországi neológ és ortodox zsidó hitközségek főtemplomai, székházai. A pesti zsidónegyed történetét a Wesselényi utca 7. szám alatt található Magyar Zsidó Levéltár anyaga eleveníti fel korabeli naplók, szerelmeslevelek, kérelmek és engedélyek segítségével.

A XIX. századi Pest, klasszicista-romantikus kisvárosias beépítése a mai napig tetten érhető a zsidónegyedben. Itt valóban különleges érzés hosszabb sétákat tenni, elveszni passzázsaiban, rácsodálkozni a házak homlokzataira és elámulni rejtett terein és a hajdan volt, gazdagabb kor lenyomatain. A budapesti zsidónegyed – amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel – újra él: a kóser éttermek és pékségek, a rituális fürdők mellett éjfél után ismét hangos a Gozsdu udvar, és az egykor bontásra ítélt házakban sorra nyitnak a kultikus romkocsmák és szórakozóhelyek. Sétánk során helyi szakvezetéssel tekintettük meg belülről a Dohány utcai zsinagógát.

Az ebéd fakultatív ezen programnapoknál, többen a Spíler étterem kínálatát kóstolták meg, illetve a környéken található vendéglátóhelyekre látogattak el. A "Zsidónegyedes" napunkat, megható - ünnepélyes - tartalmas - mozgalmas - meglepő - jelzőkkel tudom jellemezni, amit hálásan köszönök a CSOPORTNAK és Makó J.Ádám idegenvezetőnek ! Találkozunk MÁRCIUS 20-án a "Váci utcai" napunkon, ahol Ádám folytatja Budapest ezen részének bemutatását és az érdekes anekdotázását. M.Ibolya

Képek