Erre az évre rendbe tették a debreceni parkerdőt

rendbetett-nagyerdo2

Az erdőfelújítás fő célja az volt, hogy a tájidegen fajokat visszaszorítsák és őshonos növények vegyék át a helyüket.

A cserjegyérítés, a gyommentesítés és az életveszélyessé vált fák kivágása után, ősszel az új növények ültetése volt a legfontosabb a Békás-tó környékén. Csaknem ezer őshonos facsemetét és bokrot, valamint 1600 évelő palántát ültettek el a parkerdőben. Szakemberek irányításával idén másfél hektáron végezték el az erdőfelújítás összetett feladatát a Dehusz Kft. munkavállalói.

Újra teret kaptak az őshonos fajok a parkerdőben

Barcsa Lajos alpolgármester a bejáráson azt mondta: a közfoglalkoztatottak segítségével költséghatékonyan, egyúttal szakszerűen sikerült elvégezni a munkát a kijelölt területen. Az alpolgármester hangsúlyozta: a természetvédelmi szempontokat maximálisan szem előtt tartották az erdőfelújítás során.

rendbetett-nagyerdo1

- Március óta folyamatos az egyeztetés az ökológusokkal, biológusokkal és különböző civil szervezetekkel, az ő folyamatos iránymutatásuk alapján, az ő segítségükkel végezték a kollégák a munkát – nyilatkozta Barcsa Lajos alpolgármester.

Idén az Ötholdas Pagony melletti területen is megkezdték, jövőre pedig folytatják az invazív, vagyis az őshonos növényeket kiszorító fajok irtását. Ez lesz a parkerdő rendbetételének következő lépése.

Forrás: dehir.hu

........................