"4 évszakos" kastélytúra a Viharsarokban

2023.02.04-én szombaton igazi kultúrsokkban volt része kis csoportunknak. Öt programhelyszín, amelyek egymagukban is képesek egy teljes napra élményeket biztosítani. A napot Békéscsabán kezdtük a Jézus Szíve Katolikus Templom megtekintésével. Patay László Munkácsy-díjas festőművész négy tanítványával, 3 hónap alatt készítette el a kb. 500 m2-es falfelület díszítését. Munkájukat a Vatikántól kapott "Pro Ecclesia et Pontifice" (az Egyházért és a pápáért) arany emlékkereszttel ismerték el. Csodálatos volt.

Gyulán folytattuk körutunkat, az Erkel Ferenc Emlékházban kezdtünk. A megújult szülőház - látogatóbarát múzeum- méltóképpen állít emléket himnusz atyjának, a magyar nemzeti opera megteremtőjének. Következő programhelyszínünk - ahol már várták csoportunkat - a gyulai vár. Az egykori Magyar Királyság alföldi vidékeinek egyetlen, épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, amely a 16. századtól meghatározó végvára volt az országnak. Kiváló tárlatvezetéssel tekintettük meg a vár minden zegét-zugát. Tovább menve a várral szemben található az Almásy-kastély, ahol szintén tárlatvezető segítségével jártuk végig a kastélyt. A középkori téglakastély a vízparton, 24 kiállítóteremmel, várbörtönnel, kápolnával és borozóval várja látogatóit. Itt is kiemelném a tárlatvezető hölgy, remek és érdekfeszítő több, mint 1 órás szakvezetését.

A sok-sok érdekesség után, igazi felüdülés volt a "Százéves cukrászdában" eltöltött idő. Kultúrnapunkat Szabadkígyóson folytattuk, a Wenckheim-kastély szakvezetéssel történő megtekintésével. A Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, országosan a legjelentősebbek közé tartozó kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban. Csodaszép kertjét láthattuk napfényben és a programnapunk végén, naplementében is. Szép és tartalmas napunk volt, családias - könnyed - hangulatban. A szeszélyes időjárásnak nem engedtük meg, hogy kedvünket szegje, másodlagos szerepet játszott csoportunknál.

Nagyon szépen köszönöm a remek társaságot!

M.Ibolya <3 :)

Képek a Facebook-on