TALÁLKOZÁSOK kiállítás

2023.02.08-án rendhagyó kiállítás megnyitót szerveztünk, az Egyesületünket támogató festőművészek elsőként bemutatkozó csoportjának. Hajdu Sára, Maksai János, Törőcsik Katalin, Vincze Andrea Victória kiállítása "Találkozások" címmel MÁRCIUS 2-ig megtekinthető a DEMKI Ifjúsági Ház Galéria 21 Termében. ( Debrecen, Simonffy u. 21.) Az alkotókról: Hajdu Sára "Pár évvel ezelőtt kerültem közelebbi kapcsolatba a festészettel. Előtte közel egy évtizedig verseket írtam. Az alkotás bármilyen formája egyfajta terápia, egy utazás a lelkünk körül, amikor minden más megszűnik, elcsendesül a szív is, és egyfajta bizsergető izgatottság veszi át a hétköznapok zajának helyét. Engem mindig is vonzott az absztrakt művészet, nagy kedvencem Salvador Dalí. Minden alkotás új, és újabb izgalmakat hordoz magában; számomra ez a legnagyobb inspiráció. Szeretném, hogy a képeim által minél több ember megszeresse az absztrakt művészetet, hisz minden alkotásban ott rejlik számunkra is egy-egy üzenet, csak nyitottá kell váljunk, és hagynunk kell, hogy elcsendesüljön a szívünk!"

Maksai János

"1954-ben születtem Debrecenben. A rajzolás és festés alapjait a Debreceni Medgyessy Ferenc Képzőművészeti körben ismertem meg 1971-től. Tanáraim: Bíró Lajos, Félegyházi László, Kapcsa János voltak. 1983-tól a Vasutas Képzőművészeti Körben Kárpáti Gusztáv irányításával az olaj technikával ismerkedtem és kizárólag ezzel az „anyaggal” dolgozom. 1983-tól folyamatosan veszek részt alkotótáborok munkáiban: Keszthely, Tokaj, Zebegény, Gáborján, Egyek, Hajdúhadház. Eddig 138 önálló kiállításon mutattam be alkotásaimat országszerte. Valamint Lengyelországban, Csehországban, de Nagyszalontán az Arany János múzeumban is volt szerencsém kiállítani. 1990-től „szabadúszó” festőként dolgozom. 2012 évében a Debreceni Egyetem ÁOK részére készítettem egy pannót (150x324 cm) mely az Anatómia, Szövet-és Fejlődéstani Intézetben lett elhelyezve. 2015-ben Holló László-díjban részesültem. A festészet nyelvén szeretném elmondani láttatni, milyen csodálatos természeti világban élünk, csupán embernek kell lennünk hozzá! Feladatom: Élni és álmodni, tanítani!"

Törőcsik Katalin

"Erdeiné Törőcsik Katalin vagyok 40 évi munkaviszony után a debreceni Kenézy Gyula kórház Orvosi Szakkönyvtár, vezetőjeként mentem nyugdíjba 2011-ben. A kézimunka különböző fajtáit kislány korom óta művelem. Egy időre ez mérséklődött, munkám és gyermekeim születése miatt. Később Édesanyámtól és lányaimtól megtanultam a csipkeverést. Táborokban, konferenciákon együtt szereztünk további ismereteket, majd saját elképzeléseimet, terveimet igyekeztem belevinni a tanult alapokba. 2016-ban zsűrizett munkáim után megkaptam a Népi Iparművész címet. A tervezés, a minták rajzolása, az új dolgok létrehozása nagyon fontos volt számomra, ezért rajztudásom tovább fejlesztése érdekében 2010-től képzésekre jártam budapesti, debreceni képzőművészeti körökbe, tanfolyamokra, táborokba, ahol igyekeztem elsajátítani a rajzolás és több festési eljárás technikáját. Tanáraim Dóri Éva, Harka Ágnes, Tarnóczy József, Lukács Gábor, Potyók Tamás és Tamus István. Tagja vagyok a Medgyessy Körnek, Debreceni Alkotó Képzőművészek csoportnak és a Maticska Jenő körnek. Több éven át tagja voltam az Országos Képző és Iparművészeti Társaságnak, és a budapesti Visuart Szabadegyetemnek. Festeni legjobban olajjal és diófapáccal szeretek, de a pasztellkrétát is szívesen alkalmazom, bár néhány hónapja újabb területre tévedtem, ez a linómetszés. Maga az alkotómunka folyamata a fontos számomra. Szeretek a munka folyamatában létezni, gondolkodni, érezni és élvezni azt, amit csinálok. Többnyire csendben és időtlenül. 10 egyéni kiállításomon a képző- és iparművészeti munkáim is szerepeltek. Résztvevője voltam számos csoportos kiállításnak, ahol képeim voltak kiállítva. Elismerésben részesültek alkotásaim a Nagykállói Csipkés Konferencián, a Békéscsabai Textiles Konferencián, valamint hajdúböszörményi képzőművészeti táborban."

Vincze Andrea Victória

"Vincze Andrea Victória vagyok, 1972-ben, Kazincbarcikán születtem. Kulturális antropológia szakot végeztem a Miskolci Egyetemen, de már közel 30 éve alternatív gyógyászattal foglalkozom. Ugyan több szakmám is van, az alkotást és az alternatív gyógyítást tartom az életfeladatomnak. Az elmúlt években számos nívós kiállításon részt vehettem, csoportos és egyéni bemutatóim is voltak. 12 éves korom óta írok verseket, melyek gyakran megjelennek különböző művészeti portálokon, irodalmi, művészeti folyóiratokban, és antológiákban, valamint amióta csak ceruzát fogtam a kezembe, rajzolok és festek. Több tanárom és mesterem is volt, jelenleg pedig autodidakta módon képzem magam tovább, mind technikai mind gyakorlati értelemben. Első online bemutatkozásom az irodalom terén az Amatőr Művészek Fóruma nevű portálon történt, 2006-ban Ariel néven. Tagja vagyok több alkotócsoportnak is, a verseimet és a képeimet folyamatos publikálja több irodalmi és művészeti online oldal, mint például – a teljesség igénye nélkül, az Amatőr Művészek Fóruma, a Háló Irodalmi Magazin, a Litera – Túra Irodalmi és Művészeti Magazin, a Sumida Folyó hídja Kulturális Magazin, a Porcelánszív Irodalmi Folyóirat, a Gondola Kulturális Magazin, a Kalamáris Magazin, az Art'húr Irodalmi Kávéház, a Szilfa-Líra Művészeti Magazin, a Pesti Szabad Szalon, valamint tagja vagyok két festőművészekből álló csoportnak, ezek a New World in Art valamint a Kazinci Klub. Ezen kívül jelenleg már főszerkesztőként tevékenykedem a régi ARTium most már NovArt nevű online kulturális magazinban. Alkotóként központi témám az ember, mint individuum, valamint az embert körülvevő és rá valamilyen módon ható környezet és világ, beleértve a transzcendenst, a fantázia, és álomvilágot is. Jelképrendszerekben gondolkodom, számomra ez az egyetlen út, egyelőre. Úgy érzem, leginkább a szimbolizmuson keresztül tudom kifejezni magam, de ettől függetlenül nyitott vagyok más technikai megoldásokra és stílusirányzatokra is, természetesen a saját elképzeléseimet szem előtt tartva. Minden esetben a saját belső, képi világomat próbálom megjeleníteni egy-egy alkotásban, legyen az festmény, vagy vers. Mivel alapvetően melankolikus alkat vagyok, kedvelem a sötét tónusú alkotásokat, mind a festészetben, az irodalomban, zenében és egyéb művészeti ágazatokban is. Nagy kedvencem az úgynevezett „gothic dark” vagy „dark-goth” stílus, ami egyértelműen felismerhető az alkotásaimon is." Szeretnénk megköszönni az alkotóknak, a fellépő vendégeinknek és a lelkes közönségnek az érdeklődést és magas számú részvételét. Találkozunk 1 év múlva a következő 4-es bemutatkozó csoporttal "TALÁLKOZÁSOK" címmel. <3

Képek a Facebook-on