Túra a Mézgedi-cseppkőbarlanghoz

Erdélyi barlangtúrás kirándulónapunk lesz, hiszen a Mézgedi-cseppkőbarlang mellett, felkeressük és bejárjuk a Farcu-kristálybarlangot is. Nagyváradon csatlakoznak a túravezetők csapatunkhoz, akik igen jól ismerik a terepet.

• Indulás: Június 24-én, szombaton reggel 6:00-kor
  • Visszaérkezés: Este 20 -21 óra között.

Mézgedi barlang: A látogatókat egyaránt lenyűgözik a bejárati nyílás hatalmas méretei, az ezt követő nagyméretű belső terek, a nagyszámú denevérkolóniák és a változatos képződmények. A bejárati kapuzata 16 méter széles és 10 méter magas. Előcsarnoka közel 200 méter hosszú, mely után következik az óriás méretű barlang. A legnagyobb különlegessége azonban hogy három emelete van, melyek egymás fölött keresztben húzódnak, néhol 20-30 m széles és 15-20 m magas termek jellemzik. E barlangból ered a Meziád-patak is. A barlang két karsztosodási szinten alakult ki, az alsó szint 1,5 km, míg a felső 3,2 km hosszan nyúlik el.

Farcu barlang: Biharrósa (Rosia) határában található ez a kristálybarlang. Ez egy bauxitbánya volt, amit a 90-es években nyitottak, és pár évvel ezelőtt még műveltek is, azonban jelenleg gazdasági okokból szünetel a kitermelés. Ami nekünk, turistáknak kifejezetten hasznos, hiszen a bánya nélkül nem tárták volna fel a kristálybarlangot, ami egészen egyedülálló a világon! Ilyen barlang a világon kettő van csak, az egyik itt, a másik pedig Dél-Afrikában.

Mindkét barlangban hideg van, 6-8 fok, tehát meleg ruhát vinni kell.
A két barlangban kb. megtett kilométer: 5-6 km
Kényelmes túracipő, túrabot, barlangban melegebb ruházatra van szükség.
Szendviccsel és folyadékkal kell készülni.

Túravezetők: Ica és Józsi

348380288 204496378727808 478993181069384412 n