Eredményeink

AZ EGYESÜLETÜNK CÉLJA

  • A debreceni Nagyerdő természeti és kulturális értékeinek megőrzése, feltárása, a természeti terület megóvása, részvétel annak tisztán tartásában, illetve a környezeti károk megelőzésében.
  • A Nagyerdőhöz kapcsolódó kulturális programok szervezése, a környezettudatos gondolkodás fejlesztése érdekében.
  • "A természet nem forrás, hanem társ" alapelv gyakorlati megvalósítása neveléssel, oktatással, ismeretterjesztéssel, környezeti neveléssel.
  • Az emberek és közösségek fejlődésének és együttműködésének elősegítése és megerősítése a természetvédelemért. állatvédelemért és környezetvédelemért

 

AZ EGYESÜLETÜNK TEVÉKENYSÉGE

sunset-woodsFolyamatosan figyelemmel kísérjük a Nagyerdő természeti faunáját, rendszeresen látogatjuk a területet és jelezzük az esetlegesen bekövetkezett természeti károsodást. A nyilvánosság igénybevételével kiadványokkal és sajtó anyagokkal hívjuk fel a figyelmet azon természeti és kulturális kincsekre, amelyek egyedivé és látogatók számára is érdekessé teszik a területet.

Kiállításokat és gyermekek részére erdei iskolát és tanösvényen tájékoztató bejárásokat szervezünk, mely rendezvények, elősegítik az erdő életének megismerését, védelmének fontosságát.

Pályázat útján szeretnénk elősegíteni, hogy olyan kiadványok készüljenek a Nagyerdőről amelyek szakmailag megalapozottak, de a szélesebb közönség számára érthető és befogadó módon írják le az erdő biológiai működését, történelmi szerepét a Város fejlődésében.

Gyakorlati természetvédelem megvalósításában és annak bemutatásával szeretnénk elősegíteni, hogy az ember hogyan tud együttműködni a természettel.

Helyi igényekre, szükségletekre, helyi tudásra épülő fejlesztési folyamatokat szeretnénk megvalósítani.

Turisztikai célú fejlesztések szeretnénk elindítani és turisztikai szolgáltatások bővítését tervezzük a debreceni Nagyerdő területén.

Szemléletformálást, környezeti nevelést és oktatást, képzéseket a gyakorlati természetvédelem és a természettel együttműködő gazdálkodások körében, valamint ehhez kapcsolódó média tevékenységet kívánunk szervezni (film, könyv, kiadvány megjelentetése).

Céljainknak megfelelő tevékenységek megvalósítását és terjesztését, a debreceni Nagyerdő megismertetését Magyarországon és nemzetközi szinten.

A debreceni Nagyerdőben jelentős szerepet játszó természetes rendszerek megőrzését és regenerálódását kívánjuk nyomon követni, felügyelni.

Kulturális örökség megóvása, kulturális tevékenység, turisztikai fejlesztések megvalósítása és turisztikai szolgáltatások működtetése a debreceni Nagyerdő megismertetése céljából.

Programok szervezése az egészségmegőrzésért, betegségmegelőzésért, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenységért a Nagyerdő területén.

Dokumentumfilm készítése a debreceni Nagyerdőről a természetes folyamatok bemutatása érdekében.

 


 

  • Első lépésként felújítottuk a Stadion és a Nagyerdei Kultúrpark közötti sétány pihenőpadjait, s vállaltuk a nagyerdei játszótér- az Ötholdas Pagony - játékainak karbantartását is. Rendszeresen kapcsolódunk az erdő szeméttől történő megtisztítását célzó TeSzedd akciókhoz. A Debreceni Stadion és az Állatkert környezetében 17 db padot újítottunk fel a város irányításával, 8 fő önkéntes bevonásával, valamint a Debreceni Nagyerdő legnagyobb játszóterén 2 db csúszdát újítottunk fel 6 önkéntessel. További felújítások terveink között szerepelnek.
  • Egyesületünk aktivistái az erdő különböző pontjain madáretetőket és odukat helyeztek ki, melyek állapotát rendszeresen ellenőrzik, és gondoskodnak az élelem utánpótlásáról. 2016. január óta idény jelleggel 5 db madáretető és 10 db madárodú kihelyezésére és feltöltésére került sor. Folyamatosan önkéntes munkát végzünk az Állatkertben és a Vidámparkban is.
  • 2018. júniusában indítottuk el a „Fuss a Nagyerdő madaraiért" elnevezésű jótékonysági erdei futóversenyünket, melyet hagyományteremtő szándékkal évente két alkalommal - ősszel az etetési szezon kezdetekor és tavasszal, annak végén - rendezünk meg a „Hajrá futás!" Sportegyesülettel karöltve. Az eddigi három verseny tapasztalata mutatja, hogy a rendezvény iránt országos szinten érdeklődnek a sportolni vágyók.
  • 2016. júniusban hagyományteremtő céllal „Én és a Nagyerdő" címmel vers-és prózaíró pályázatot írtunk ki 6-18-éves gyerekeknek a város összes általános- és középiskolájában.A beérkezett művek értékelése Aranyosi Ervin költő elnökletével történt, majd író-olvasó találkozót szerveztünk Aranyosi Ervin legújabb verses kötetének bemutatásával. Az ünnepélyes díjátadóra, a Debreceni Víztorony aulájában került sor, Harsányi Levente műsorvezető közreműködésével. Helyi kezdeményezésünk sikerére és tapasztalataira alapozva előkészítettük és elindítottuk 2017-ben az „Én és az erdő" című, immáron országos hatókörű pályázatunkat, 2018-ban a „Karjában ringat az Erdő", illetve 2019-ben „Az Erdő dala" országos vers- próza- és meseíró pályázatot – hagyományteremtő céllal. 2018. évben mese kategóriával bővült a kiírás. A tartalmi kiírás alapja a természet- és környezettudatos szemlélet formálása, az irodalom (vers, próza, mese) eszközein keresztül. Minden pályázati kiírásunkat, egy könyv zár le, amiben megjelentetjük a díjazott gyerekek verseit, illetve a tartalmi kiírásnak megfelelő szakmai anyagot. Utóbbit a Magyarországon működő 10 Nemzeti Park, és 22 Erdészet biztosítja. Az ünnepélyes záró rendezvényt a gyerekek díjazása, fotókiállítás és a könyv hivatalos bemutatója teszi színvonalassá.
  • Egyesületünk ezen kívűl számos fotó és képkiállítást, valamint kirándulást és túrát szervez egész évben.

 

 Az egyesület alapszabályzata itt érhető el

 

Az egyesület tagja lehet az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki az egyesület célkitűzésével egyetért és a célok megvalósítása érdekében tevékenységében aktívan részt kíván venni, továbbá az alapszabályban foglalt rendelkezéseket elfogadja.

Ha csatlakozni szeretnél hozzánk, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

 

Tekintse meg bemutatkozó kisfilmünket!

 

Egyéb dokumentumok

A kettős könyvvitelt vezető egyéb szervezet egyszerűsített éves beszámolója és közhasznúsági melléklet - 2019