Találkozások 2024. kiállítás

Bolla Márta, Kun István, Nyáry Anett festőművészek kiállításmegnyitóját 2024.február 5-én tartottuk a DEMKI Régi Ifjúsági Házában. Hagyományteremtő szándékkal született a gondolat és az ötlet, hogy az Egyesületünk gyerekprogramjait támogató festőművészeket bemutatjuk egy szép kiállítás keretében. Tavaly bemutatkozott: Vincze Andrea Victória, Törőcsik Katalin, Hajdu Sára és Maksai János képzőművészek. Az idei kiállításunkat Gonda Zoltán debreceni képzőművész nyitotta meg. Közreműködtek: Nagy Fanny - hegedű Soós Judit - ének Udvardy Regina - vers

Az alkotókról:

Bolla Márta festőművész

Születési nevem Bolla Márta, melyet mint festő használok. Budapesten és Kőteleken élek és dolgozok. Gyerekkoromtól festőművésznek készültem. Nő létemre szokatlan műszaki érdeklődésem miatt villamosmérnök lettem. Szakmámban magas beosztásokat értem el és sok országnak terveztem komplett technológiákhoz, gyárakhoz villamos vezérlést. Munkám mellett is folyamatosan rajzoltam, festettem és művészeti iskolákban és festőművészeknél tanultam. Művészetek, a technika és a természet az életem része. Természetem nyüzsgő és vidám , a képeimen ez érzékelhető is. Nincs kedvenc technikám, azaz festékem, pasztellel, akvarellel, akrillal és olajjal is festek. Nagyon színes, lazúros képeket készítek. Minden technikával gyorsan dolgozom, mert amikor elkezdem, már látom a kész képet. Sokszor dolgozom vegyes technikával. Készítek nagy méretű képeket, de sok miniatúrát is festek. Szeretek rajzolni ezért sok ceruza, tus és szén rajzot is készítek. Gyerekkoromban Tobisch Ilona festőművész megtanított a fény és árnyék csodáira és a perspektivikus ábrázolás szabályaira. Művészettörténetből érettségiztem, de megtanultam már akkor a könyvkötészetet, kárpitozást, szabás-varrást. Ezekből is levizsgáztam, és nagyon hasznosak voltak a későbbi életemben. Felnőttként is évekig tanultam rajzolni Luzsicza Lajos festőművésznél. Nagyon sok akt tanulmányt készítettem modell után. Ő tanított meg a művészeti anatómiára, a természet színeinek és formáinak leegyszerűsített, lényegre törő ábrázolására. Lányom Makány Márta divattervező, iparművész így a lakásunk helyenként egy rendetlen múzeumi raktárhoz hasonlít. Nem tudom a festést elválasztani a többi kreatív elfoglaltságomtól. Nekem ezek a kikapcsolást, időtlenséget, örömet okoznak. Amikor én festek, minden eltűnik, a zenét hallom és jár a kezem és a gondolataim . Több művészeti egyesület és a MANK tagja vagyok. Évente több csoportos és önálló kiállításom volt Magyarországon. Képeim Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Ausztráliában is díszítik a lakásokat. Köszönöm, hogy megnézik a képeimet! 


Kun István (Debrecen, 1966, január 12.) hivatásos katonaként dolgozott, emellett mindig is a festészet szerelmese volt. Leszerelése után is közalkalmazottként dolgozott, és rendszeresen alkotott, melyben felettesei is támogatták. Ennek köszönhető többek között az is hogy minden évben részt tud venni a honvédség által szervezett 10 napos alkotó táborban, ahol Breznay András festőművész segítségével fejlesztik magukat az alkotók. Már gyerekkorában is szeretett rajzolgatni, de igazából 20 éve kezdett el komolyabban festeni. Szinte mindent technikát kipróbált, akvarell, pasztell, akril alkotásai vannak szép számmal, de igazán az olajfestészetben találta meg önmagát. Nagy szerelmese a természetnek, ezért elsősorban tájképfestőnek tartja magát, de más típusú képeket is szívesen készít. Stílusa, színkezelése precíz és pontos, jól felépített kompozíciók és aprólékos ecsetkezelés jellemzi a képeit. Alkotásain észrevehető a természetközeli gondolkodásmód, az egyszerű élet szépségeinek tisztelete és szeretete, valamint az egységesség és harmónia érzése is. Számtalan önálló és csoportos kiállításon vett már részt, de a 2018-as évben a Magyar Kultúra napi rendezvényeken való részvételére a legbüszkébb. Nagytarcsán, a Kultúra napi rendezvényen több alkotásával is szerepelhetett, valamint a Stefánia palotában átvehetett egy nívós miniszteri elismerést. A kultúra napi rendezvényen 20 képpel volt jelen. Jó ideje a Cserhát Művész Kör tagja., ahol egy pályázatra 2017-ben Art díjat kapott. Két kortárs művészeti albumban, a „Kiállítóterem”-ben és az „Új világ ódon keretben” címűben jelentek meg alkotásai nyomtatásban, illetve illusztrációi Gyarmati Károly „Életjelek” című verseskötetében. 2018-ban a Cserhát Művész Kör alkotójaként „Nívó” díjat kapott.


Nyáry Anett vagyok,1971.február 14.-én születtem Kecskeméten. Szüleim elmondása szerint, már 10 hónaposan szabályosan fogtam a ceruzát és ha nem voltak résen a szakácskönyvek és egyéb elérhető könyvek lapjaira kerültek a pálcika ember szerzeményeim. Az iskolás éveim első négy évét Moszkvában töltöttük, apu ott végezte a repülőmérnöki akadémiát. Már itt rajzszakkörre jártam és versenyeken indultam. Felső tagozatban pedig szenvedélyemmé vált a papírbaba készítés, amit saját magam rajzoltam és rengeteg ruhát és kiegészítőt terveztem hozzá. A ruhatervezés iránti lelkesedésem nem hagyott alább,15 évesen magam terveztem a ruháimat és a legtöbbet meg is varrtam. A középiskolában rendszeresen készítettem ruhákat a barátnőimnek. Részt vettem a Divatintézet pályázatán is, ahol alkalmi ruhatervem szép helyezést ért el. A főiskolás éveim alatt és utána a munkám és a családalapítás miatt is a művészetek kicsit háttérbe kerültek De aztán néhány éve újraéledt a régi vágy a rajzolás és a festés iránt. Grafit és szénrajzokkal kezdtem az elején. Videókból és könyvekből tanultam, főleg portrék rajzolásával kezdtem. De a színek világa hiányzott, így a pasztellt, akvarellt és az akrilt is kipróbáltam. Egyelőre mégis a pasztell lett a kedvencem. Ez a kifejezési mód áll legközelebb az egyéniségemhez és képes közvetíteni lelkem rezdüléseit a külvilág felé. A fény-árnyék, elmosódó sziluettek, a finom tónusok, az ujjal való „maszatolás”, által mélységesen benne tudok lenni a születendő műben. Általában a téma talál rám, elkap egy hangulat, egy érzés, szinte magától rajzol a kezem könnyedén semmi görcs, csak úgy jön… és ilyenkor általában gyorsan és úgy alkotok, hogy az eredménnyel is elégedett vagyok. Siker... számomra siker, vagy inkább úgy mondom, hogy örömmel tölt el, ha másokat is magával ragad a művem, át tudok adni egy-egy hangulatot, érzést, ha már név nélkül is tudják, hogy az az én „maszatolásom”, hogy ismeretlenül is megkeresnek és az én képeimmel díszítik a lakásukat, irodájukat, szalonjukat. Így ott lehetek sok-sok helyen, hiszen minden egyes alkotásomban a lelkem egy kis darabkája is ott van mindig. Amikor ezt más is így érzi …. az siker, öröm, boldogság. Nagy öröm, hogy alkotásaim megtalálhatók számos hazai és tengerentúli gyűjteményben is. Egy Budapesti Gimnázium (Teleki Blanka Gimnázium) magyar szaktantermét dekoráltam az általam készített magyar költők, írók portréival. Két éve állandó kiállításom van Hévízen, a Grill Garden étteremben. Több képem megtalálható a Corner országos hálózatának üzleteiben ( Budapest, Kecskemét, Szeged, Győr), Balatonszárszón pedig a Balaton és hajós témájú képeimet nézhetik meg az érdeklődők. Az alkotás az életem része, annyira a részem, hogy nélküle már el sem tudnám képzelni az életemet. Feltölt, kikapcsol, annyi pluszt ad és annyi kivételes ember ismeretségét, barátságát nyújtja, ami beragyogja a napjaimat. facebook.com/MissSummer71 instagram.com/nyary.anett 

 

A kiállítást 2024. február 29-ig lehet megtekinteni a Demki Régi Ifjúsági Ház Galéria 21. termében. Köszönjük szépen, hogy ilyen sokan eljöttetek.

A megnyitón készült fényképek Egyesületünk Facebook oldalán tekinthetőek meg.