Templomtúra 2024.05.11.

Szent Anna útján – Katolikus emlékek a „kálvinista Rómában”

A 16. század közepén a reformáció térhódításával a római katolikusoknak el kellett hagyni Debrecent, ám miután I. Lipót szabad királyi város címet adományozott a településnek, több mint 150 év kényszerű távollét után, 1715-ben visszatérhettek a városba. A tanács a mai Szent Anna utcán adományozott számukra templomtelket és a kapun kívüli területen kijelölték a katolikus temető helyét is.
A helytörténeti sétán ezen az úton mentünk végig a Szent Anna Székesegyháztól, a régi Szent Anna utcai temetőben található kápolnáig. Hasznos információkat hallottunk a Theresiánumról, a Szent József Gimnáziumról (korábban piarista főgimnázium), bepillantást nyertünk a Svetits Intézet múltjába, épületeinek történetébe, s az egyik ingatlan kapcsán még egy kis sör is keveredett a mesébe. Túránk utolsó állomásán - a Tiszántúl egyetlen fennmaradt barokk temetőkápolnájának megtekintése után - bolyongtunk kicsit a temetőben a málladozó sírkövek között ismerős nevek után kutatva, s megfejtettük a vasúti sínek mellett álló, magányos kripta titkait. A sétát vezette: Új Judit helytörténet-kutató és Bécsiné Kléri Ágota könyvtáros Nagyon hálásak vagyunk és köszönjük szépen a két szakember tartalmas és a figyelmünket végig fenntartó vezetésért.
Programunk második felében, elfogyasztottuk a jól megérdemelt, ízletes és finom 3 fogásos ebédjét, kellemes beszélgetések közben. 

Köszönöm szépen az aktív részvételeteket, folytatjuk júniusban a "Sertúrával", M.Ibolya :)

Az eseményen készült fényképek megtekinthetőek az egyesület Facebook oldalán.