Kiemelt híreink

2023. június 07.

2023.06.03-án szombaton, negyedik alkalommal emlékeztünk "Emlékfa-ültetéssel" a szenvedélybetegségek áldozataira.

2023. június 04.

2023. június 2-án, pénteken rendeztük meg irodalmi majálisunkat a Debreceni Egyetem Botanikus kertjében. Petőfi 200 Emlékév keretében elevenítettük fel Petőfi Sándor tájverseit, valamint szerelmes verseit.

2023. május 31.

Pünkösdre hangolódva, célba vettük a történelmi Magyarország területén található várak, várromok és kastélykertek egy kis csokrának bejárását. Somoskői és Füleki várak, Ajnácskői várrom...

2023. május 14.

Ismét a Verskertben ünnepeltünk a Madarak és Fák napját. 

2023. május 03.
VIII. alkalommal rendeztük meg, madaras sportnapunkat. Az idei első rendezvényünkön, igen sokan gondoltuk úgy, hogy közösen megmozdulunk a Nagyerdő madaraiért, ki-ki a maga által választott formában...
2023. április 22.

2023.04.22-ét, e jeles napot a FÖLD NAPJÁT, igazán testközelből ünnepeltük a Pádison. Ezernyi élményben volt része csoportunknak a TERMÉSZET ajándékaiból.

(Kenyeres Ilona írása)

nagyerdei-furdo-1-600x4031A debreceni, nagyerdei strand gyerekkorunkban fogalom volt számomra és a velem egy udvarban lakó Attila, Jutka és Kati számára.

Általában csak vasárnap jutottunk ki, természetesen szüleinkkel együtt – hiszen annak idején még nem volt szabad szombat, tehát csupán a hét utolsó napján áldozhattunk eme szenvedélyünknek, mégpedig a szokásos reggeli szentmise-penzum lerovása után. Már a strandlátogatást megelőző nap nagy izgalomban telt, hiszen tudtuk, milyen élmények várnak majd ránk vasárnap, így már szombat este elkezdtük a vajas kenyerek, a paprikák és a paradicsomok becsomagolását.

Másnap aztán, amint némi, jegypénztár előtti sorban állást követően beszabadulhattunk a felhőtlen, egész napos szórakozást nyújtó „objektum"-ba, már csak a Tejivót és a fagylaltos standokat kellett megcéloznunk. Az udvarban lakó gyerekekkel együtt – akik szintén az én szüleim gyámsága alatt álltak ezen a szép napon - kezdtük meg a rohangálást, melynek első állomása a kabinsor volt.

Alig vártuk, hogy végre valahonnan előkerüljön a fehér köpenyes kabinos néni, aki által megnyílik a mennyország kapuja, azaz a parányi, ülőrésszel is ellátott kabin ajtaja, ahol pár másodperc alatt át is öltöztünk, és már rohantunk is a gyerekmedencébe. Akkoriban még nem tudtam úszni, így vagy egy kerek úszógumi segítségével, vagy egy Csehszlovákiából, a rokonlátogatásaink alkalmával hozott gyönyörű felfújható krokodil hátán kezdtem meg a pancsolást.

A hangosbemondóból hallatszó tánczenét időnként megszakította egy-egy személyes „üzenet", mely szerint Pistát Éva, vagy Máriát Géza várja a bejáratnál, esetleg a meleg- vagy hideg vizes, netán a hullámmedencénél. Néha bizony az is előfordult, hogy egy elkallódott kisgyerek várta megszeppenve a stúdiónál a rá nem éppen megfelelően vigyázó felnőtt hozzátartozóját, vagy éppen a szülő kereste kétségbeesetten a gyereket, aki valamilyen úton-módon kicsúszott a fennhatósága alól.

De szerencsére soha nem volt komolyabb baj, mindenki épségben előkerült, és nagy egyetértésben hallgatták tovább a teljes hangerővel sugárzott egykori slágert: a Pancsoló kislányt...

A cikk forrása: Korai strandélményeim

 

Pályázati felhívás - Irodalmi

Titkot rejt az erdő

címmel természetvédelmi irodalmi vers- próza- és meseíró pályázatot hirdetünk, hazai és határon túli általános és középiskolások számára.

TÚRA A HAVASREKETTYEI-VÍZESÉSHEZ

Láss csodát - túra a Havasrekettyei-vízeséshez

2023.06.10. - Gyenge túrázással összekötött kirándulás Erdélyben a Sziget-hegységben. Az első turisztikai célpontunk a Havasrekettyei, más néven Fátyol vízesés.

NAPKÖZIS TÁBOR

V. ERDÉSZTANONCKÉPZŐ NAPKÖZIS TÁBOR

Ötödik alkalommal szervezzük 7-14 éves, természetet szerető gyerekek számára ERDÉSZTANONCKÉPZŐ napközis táborunkat

Pályázati felhívás - Fotós

Velünk élő természet gyerekszemmel

címmel fotópályázatot hirdetünk, hazai és határon túli általános és középiskolások számára.

ADÓ 1% felajánlás

1 szazalek

Kérjük, adója 1%-nak felajánlásával támogassa
a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület munkáját.

Adószámunk: 18728969-1-09

Tevékenységeink: Madáretetés-itatás, Vers-próza-meseíró és természetfotós pályáztatás, Természetjárás, Jótékonysági futás szervezése, Ifjú erdésztanonc táboroztatás, Véradás szervezése

Mostantól együttműködve tesszük szebbé a világot!

 

a konyv baratja es nagyerdoert egyesulet

 

A könyv barátja vagyok és a 
Debreceni Nagyerdőért
Természetvédelmi és Kulturális Egyesület